Tarihçe - Duder Defterdarlık Uzmanları Derneği
Derneğimiz Duder Defterdarlık Uzmanları Derneği Kuruluş Hikayesi

Tarihçe

Kurmuş olduğumuz bu Dernek ilk kez 2007 yılında Ankara Maliye Mesleki Eğitim Kursu Gider E sınıfında konuşulmaya başlandı. O zaman Muhasebe Uzmanı unvanı yeni ortaya çıkmıştı ve süreç başladıktan sonra Uzmanlığın hiçte kolay kazanılmayacağı ve sorunlarının her zaman olacağı açıktı.Ayrıca Türkiye’nin her köşesinde çalışan, bu unvana mensup uzmanın olması, Bakanlığa pozitif katkılar sağlayacaktı ve bunu organize etmek, bir uğraş içine girmek gerekti.

Şundan eminiz ki; alınacak unvan için böyle bir uğraşa girmek, Dernek kurmak  fikri çoğu arkadaşımızın düşüncesinde bulunmaktaydı. Bunu fiiliyata dökmek bize nasip oldu. Biz sadece bu adımın bayraktarlarıydık.

Dernek kurulmadan bir çok insandan fikir alındı, derneğin mesleğimize yapacağı katkılar ayrıntılı düşünüldü. Birçok fikir vardı havada. Dernek için erken diyenler, hele bir atanalım tezini savunanlar, hemen kuralım derneği diyenler. Hepsinin de doğru bir yönü bulunmakta idi. Zaten süreç tüm uzmanları çok yoran, yıpratan hatta ve hatta bunalıma sokan bir durumdaydı. Süreçle ilgili her gün yeni bir haber çıkmakta idi.

Böyle bir ortamda hem uzmanlar arası iletişim kurmak hem de elden geldiğince süreci takip amacıyla, Tolga Bey ücretsiz bir site (Muder Gönüllüleri) oluşturdu ve yayın hayatına soktu. Bu siteyi mail grubu kurarak destekledi. Böylece Dernek için ilk adım atılmış oldu. Dernek oluşumunda Tolga Beyin özverili çalışmaları en büyük payı oluşturdu.

Kısa zamanda Muhasebe Uzmanları Gönüllüleri ismiyle kurulan site ve oluşumu destekleyenlerin sayısı artmış ve mail grubu çok işlevsel bir özellik kazanmıştı. Mail gurubu yolu ile hem uzmanlar arasında bir dayanışma hem de bilgi alışverişi gerçekleştirilmişti.

Tabi bu arada hem komik olaylar, hem tepkiler, hem de değişik tavırlar olmuştu. Kurulan siteyi Dernek kuruldu şeklinde yorumlayan memurlar olduğu gibi uzman arkadaşlarımızın da birçoğu Dernek olarak nitelendirmişti. Ve bir dernekten ne bekleniyorsa o vakitten itibaren sadece bu iş için gönüllü olan ve altyapıyı oluşturan Cemil ve Tolga Beylerden istenir olmuştu. Öyle istekler ve talepler gelmişti ki…

Tabi bunların yanında, bakanlık nezdinde de dernek oluşumu sanılarak tepki duyan üstatlarımız olmuştu. Tabi ki Derneğimizin kuruluş tarihi olan 4 Mart 2008 tarihine değin, dernek kurmakla ilgili olarak birçok büyüğümüz ve konu ile ilgili insanlarla temas kurulmuş, her daim mail gurubu ve e posta yolu ile uzman arkadaşlarımızın fikirleri sorulmuştu. Atanma sıkıntısı içerisindeki uzmanların sadece merak ettiği ne zaman atanırım olduğu için, çoğu zaman dernek oluşumu arka planda kalmıştı. Ama asla istekler bitmemişti. Beklenti her zaman çok yüksek olmuş, daima belirtmemize rağmen uğraş veren iki kişiden sürekli insanüstü bir gayret beklenmiş, eleştiriler bazen dozajını kaçırır duruma gelmişti.

Atamalarımız nihayet tüm uzmanlar artık çıldırmak üzereyken ve umutlar tükenmişken 2008 yılı Ocak ayı içerisine tamamlanmıştı.

Atama da bile yaşanan sıkıntı ve ardından gelen çalışma başlangıcı içerisinde sorunlarımızın azalmayacağı aksine artacağı da açık şekilde görülmüştü. Artık Dernek olmak zorunluluk teşkil etmişti. Bir şeyler istemek değil de, bir güç birliği sağlayarak çalışma verimimizi artırmak ve önümüzdeki engelleri gereği gibi göğüslemek içindi. Kişisel çıkarları bir kenara bırakıp kariyer meslek gördüğümüz bu unvanı artık sahiplenmek, beni yıkıp bizi yerleştirmek zorundaydık.Hızlı bir şekilde oluşum tamamlanmış Genel kurula kadar hizmet edecek geçici yönetim kurulu teşkil edilmiş, dernek tüzüğü hazırlanmış ve artık Derneğin kurulması için hiçbir engel kalmamıştı.4 Mart 2008 tarihinde Kurucu Yönetim Kurulunca, İl Dernekler Müdürlüğüne verilen dilekçe ile Dernek resmiyet kazandı.

Haziran 2014 tarihine kadar; 4 Olağan Genel Kurul, 1 Olağanüstü Genel Kurul süreci yaşanmıştı.2011 Kasım ayında yayımlanan 659 sayılı KHK ile; Muhasebe Uzmanı, Milli Emlak Uzmanı, Muhasebe Denetmeni ve Milli Emlak Denetmeni kadrosunda bulunanlar Defterdarlık Uzmanı kadrosuna atanmış sayılmışlardı. Bu arada Milli Emlak Uzmanları Derneği fedakârlık göstererek kendi Derneklerini feshederek Muhasebe Uzmanları Derneği çatısı altında birleşmeyi kabul etmişlerdi.

Bu durumda; Dernek ismi ve üye olabilecek uzmanların yeniden değerlendirilmesi amacıyla yapılan Olağanüstü Genel Kurulda, Derneğin ismi Maliye Uzmanlar Derneği oldu. 2012 Mayıs ayında yapılan 3. Olağan Genel Kurulda ise Derneğin ismi bugünkü hali olan Defterdarlık Uzmanları Derneği ismini aldı.

Derneğe KHK ile birleştirilen unvanlarda olan tüm meslektaşlarımız üye olabilmektedir. Kuruluşundan bugüne 6 yılını tamamlamış olan Derneğimiz sağlam bir temele oturmuştur ve artık sağlam bir binaya ihtiyaç duymaktadır.

Bu binayı hep birlikte, kenetlenerek, sahip çıkarak birlikte inşa edeceğiz..

Defterdarlık Uzmanları Derneği
Cemil DEMİR